Cursuscode: 210.20.4

Filosofie | Een verlangen naar wijsheid

Cursuscode: 210.20.4

Als je filosofen vraagt wat filosofie is kun je verschillende antwoorden krijgen, maar waar ze het wel over eens zijn is dat het gaat om ‘liefde voor wijsheid’. Ook dat roept meer vragen op dan het antwoorden geeft: Wat is wijsheid? Naar wat van wijsheid verlangen we? Gaat het om praktische wijsheid? Wat is een wijze levenshouding? Of gaat het over wat we kunnen kennen?

Een wijsheid waar de mens altijd op naar zoek is, is de wijsheid die nodig is om een goed leven te leiden, met zo min mogelijk lijden. Wij proberen dat doorgaans te vinden in het optimaliseren van de omstandigheden waarin we leven, terwijl wijze mannen door de hele geschiedenis juist roepen dat het er meer om gaat hoe je met die omstandigheden omgaat, hoe we tegen ons eigen bestaan aan kijken, wat een gemeenschap nodig heeft enz.

Na een inleiding over het verschil tussen wijsheid en kennis zullen we kijken hoe er in verschillende tijden en culturen gezocht is naar de wijsheid die nodig is voor een goed leven.

Aan bod zullen onder andere komen: Chinese filosofie (taoIsme, confusianisme), Griekse filosofie, Indiase filosofie (m.n. boeddhisme) en Afrikaanse filosofie (Ubuntu).

Maandag 2 november 2020
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. R.A.R. (Robert) Keurntjes
R.A.R. (Robert) Keurntjes
Robert Keurntjes stuurde filosofie aan de Radboud universiteit in Nijmegen, en verdiepte zich daarnaast tevens in boeddhistische filosofie. Hij houdt zich bezig met vragen over mensbeeld en hoe onze ervaring tot stand komt. Hij schrijft, geeft cursussen en heeft een filosofische praktijk.